LINNÉA BRYNGNÄS

AU PAIR I SAN DIEGO 2016/2017

usa // sverige

Kategori: resume

Kundvagnar
Jag är van vid att när man ska hämta en kundvagn går man till ett kundvagnsbås, stoppar in en 5-krona/10-krona, låser upp, går in och handlar, packar in varorna i bilen, går tillbaka till kundvagnsbåset, låser vagnen, tar ut sin peng och går tillbaka till bilen. Så går det inte riktigt till här. Under min första arbetsdag här i USA lärde jag mig nämnligen att man tar en random kundvagn som står utspritt på parkeringsplatsen eller en vagn från båset(oftast står det 3-4 stycken vagnar i båsen här), stoppar inte in någon peng, låser inte upp något, utan bara tar en vagn, går in i affären och handlar, packar in varorna i bilen, lämnar vagnen på sin parkeringsplats och åker iväg. Ingen höjer sitt ögonbryn om man lämnar vagnen på ett random ställe.
 
Högersväng på rött ljus
Detta har jag alltid älskat med USA. När jag suttit i bilen när pappa har kört i USA så har jag aldrig förstått när det är tillåtet eller hur det fungerar, så när jag kom hit var jag lite nervös för det. Men nu vet jag att man alltid får svänga till höger på alla slags vägar om det inte sägs något annat. Underlättar så mycket! 
 
Rondell/Stopp
Rondeller är världens bästa uppfinning. Har alltid älskat det när jag kört bil i Sverige och det saknar jag verkligen här i USA. Man kan stå vid ett stoppljus i en evighet här då alla filer har grönt vid olika tillfällen. Först ska de som kör rakt fram eller till höger ha sin tur, sedan ska de som svänger till vänster ha sin tur och sedan ska det upprepas 3 gånger då alla håll ska ha sin tur. USA snälla, skaffa rondeller. Detsamma känner jag också vid de flesta Stopp-skylltar. Skulle varit mycket bättre med rondell.
 
Snabbmat
Inte undra på att alla här över atlanten är feta som bara den... När jag arbetade på Burger King brukade en vanlig meny kosta mellan 60-90 kr. Här kostar en meny mellan 15-35 kr. Jag har också sett på Mcdonalds skylltar när jag åkt förbi att man kan köpa en stor-läsk för 6 kr, medans en stor läsk i Sverige kostar 25 kr. 
 
Storlekar
När jag arbetade på Burger king hade vi lökringar med storlekarna 4, 6 eller 9 bitar i en påse. Drickmuggarna var som i alla snabbmatsrestauranger. Första eller andra veckan jag var här så körde jag in i drive-thrun på Burger King och beställde en liten läsk, en burgare och en liten storlek av lökringar. Betalar, får min påse och ställer mig på parkeringen då jag vill se om det är samma som i Sverige... Men nej det är det ju inte riktigt. Läsken som jag trodde skulle vara just en liten storlek var som en svensk stor storlek. Lökringaran var inte heller 4 stycken utan det var ca 20 stycken små lökringar... Efter det tänkte jag att de kanske hade slut på små muggar men så var det ju inte riktigt. På varje ställe jag varit på och har bett om deras minsta storlek får man en mugg som är större en störst och när man en gång beställde en mellanläsk får man en mugg som är större än mitt huvud. En gång åkte jag och Linnéa till Jack in the box och beställde mellan-meal och då sa hon i kassan att mellan-muggarna var slut så vi fick stora muggar och de var helt sjuka. Drack upp halva och då tvingade jag mig lite. 
 
Tvättmaskin
Hemma har jag lärt mig av mina föräldrar och av alla andra att man har en vittvätt, en mörkfärgad-tvätt och en för ljusa färger. Här, ja då finns det inget sånt. Utan allt åker in i en och samma tvätt och sedan är det klart. Var livrädd första gången jag blandade min vita tröja med ett rött plagg, men inget hände. 
 
 
Kommentera inlägget här: